lördag 19 december 2009

Juveltvillingarna i Hampi

Det bor tva tvillingar i Hampi for tillfallet. De ar Amish och ar dessutom utsanda av sitt folk for att kopa in juveler till den stora Amishskatten som de amnar skapa. Tvillingarna har varit i Indien i over tva manader men har inte lyckats skeppa hem en enda vardefull sten. Amish-samfundet borjade ana oro nar tvillingarna skickade hem en pase snackor efter en vecka.. Nar de sedan fick hem en pase grus och smasten var de tvugna att agera. De aldstes samlades for radslag dar de beslutade att skicka fem sandebud over till denna subkontinent.

Problemet var att de inte visste var tvillingarna befann sig sa darfor skickades de ut till olika delar av landet. En for till Bombay, en annan till Dehli. Den tredje landade i Darjeeling medan den fjarde landade i Kolkata. Den femte och sista av de fem, som bland Amishfolket fick benamningen "Amishmaffian", slog ned som en bomb i Chennai samtidigt som en hel sack med sand damp ned i Amish hogkvarer i Boston USA. Anledningen till att just den femte i Amishmaffians nedstigning i sodra Indien ar foljande.

Hans namn var Christian, vilket han bland sina vanner ofta retades for. Men i sydindien kom han att kallas CocoChris eftersom han varje morgon drack kokosnotslassi med mangochutney och riven ingefara. Anledningen till det rabalder han orsakade var att han pa bara tre dagar lyckades genomfora en lagandring som gick ut pa att sodra Indiens polisvasande tvunget maste efterlysa personer som ansags ha brutit mot sin religions grundvalar. Detta fick till foljd att ett flertal demonstrationer utbrot, i franska Pondicherry sattes tva amerikanska bilar i brand. Inga personer ska dock ha rapporterats skadade.

De andra i Amishmaffian bedrev jakten pa diamanttvillingarna i skymundan, anlitande privatdetektiver och ringandes runt till de storre hotellen. Men tvillingarna var lite smartare an sa och bodde bara pa mindre hotell sa det var CocoChris som till sist fick beskedet att tva yngre man i svartvita alderdomliga klader, svarta hattar och stora svarta skagg hade setts till i den lilla byn Hampi i mitten av sodra landet.

Som av en handelse ar det dar jag befinner mig nu. Bedriver dagarna bland de roda jatteblocken som lagts hit av hogre makter, vandrar barfota mellan uraldriga Hindutempel a la Indiana Jones och ater curry pa Mango Tree med utsikt over krokodilfloden dar pilgrimmer badar varje morgon. Nu star jag pa hotellets takservering och ser ner pa den lilla dammiga bygatan dar somniga kor lunkar fram mellan souvenirbytikerna som haller pa att stanga och sma indiska skolbarn som jagar varandra. Solen har sedan lange ersatts av en upp och nedvand mane. Bergsvinden far de fargglada pappersluktorna att gunga och haret pa mina armar att resa sig. Det rader en stor stamning har. Om an mycker surrealistisk med alla jattestenar huller om buller bland laga hus och platskjul. Har och dar reser sig tusenariga templen med tusen hundratals stenfigurer mot Indiens svarta natt. Dodsgudar och vidunderliga manniskodjur vakar over omradet och de manga apfamiljerna. Det kanns som om nagon lurar mig, att allt bara ar kulisser, men det markligaste at att det sitter tva tvillingar i stora skagg och svarta hattar i juvelhandlaren mittemot Vickys Guesthouse dar jag huserar. Den ena gar over till butiken bredvi, han verkar tanda en stor spliff haschish, tar ett djupt bloss. Nu gar han ut och blaser tjock rok mot karlavagnen. Sedan dricker han djupa klunkar ur sin fickplunta innan han gar in till sin tvillingbror och fortsatter diskussionen. Det ar svart att se fran taket men nog ser det ut som att det ar gatans roda jord de forhandlar om...

1 kommentar: