onsdag 20 januari 2010

... Och vidare

Sa det var en kvall nar vi skulle till underbara Brown Bread Bakery for att fortara kvallsvard. Langs vattnet brann varma mysiga eldar och luften var fylld av rok. Nar vi kom narmre sag vi att det stack ut fotter fran alla eldar.

Det luktar ibland som nar man grillar. Men egentligen ar det olustigt att lukta. Alla dessa dagar har i Varanasi ar fyllda av dimma och kalla kvallar. Underligt att inga kusliga skrackfilmer har spelats in har for det ar ratt kusligt med alla dimma, eldarna och vetskapen om doda kroppar i floden.
Om kvallarna sjungs boner. Det ar mest pilgrimmer har. Allt ar vacker och lite sjukt. Om natterna sveper vi in oss i varma filtar och somnar gott.
I kroppen vilar en troghet som holls inne av det kalla vadret.

Sa fort vi klev av stationen mottes vi av Auto-foraren from hell som forfoljde oss var vi an gick den iskalla natten vi kom till Varanasi train junction. Det spelade ingen roll hur manga ganger vi sa till honom att ga ivag. Till slut kastade vi oss pa en Rickshaw bara for att komma fran stationen. Da hoppade mannen ocksa pa bredvid foraren. Frustrerande.
Vi rusade genom natten mot Assi ghat, en av de "lugnare" delarna av stan. Hade kollat in Shahi River Guesthouse i guideboken. Men det kan man inte saga till Auto-forarna for da vill de overtala en om att hotellet har brunnit ner eller ar fullt av skurkar eller fullt eller gud vet vad. Men vi kom dit, och tack och lov oppnade de mitt i natten. Och hade ett enda rum kvar ledigt. Mysigt med balkong och allt. 1000rp. Dar vi bodde i tva natter, bytte till ett enklare rum for 400rp i en natt. Nu bor vi pa ett litet stalle typ bredvid for 200rp. Alltsa, vadda, typ 15kr var per natt.

Men som sagt, imorn ska vi till Sarnath, en Buddistisk hotspot. Sen till Bodhgaya. Sen till Kolkata en kortis. Max 1 natt. Sen vantar sodern igen.
Orissa.

Nu maste jag kissa.

3 kommentarer:

  1. Kära Nils.
    Brinnande lik i dimma – vad ska man säga? Grattis till din resa och tack för att vi får "åka med".
    Här går vintern sin gilla gång, bara minus 2 idag. Yarran älskar snön och småfåglarna har börjat sjunga för oss när vi går till dagis. Rätt fint faktiskt.
    Stor kram från Barnängen, pappa.

    SvaraRadera
  2. hm, du skriver så levande om döden i varanasi. det känns dock bra att tänka på att ni nu åkt ut ur dimmorna och Den Hinduistiska Missuppfattningen och istället närmar er platsen för Buddhas Upplysning.
    och: att ni ska vända ner mot värmen sen!
    såg en dok.film på svt om Bombays trafiksituation som var extra intressant när man precis varit där, det underliga var dock att jag fick nästan som hemlängtan av att se det skildrade trafikinfernot. kram!

    SvaraRadera
  3. Hej Nils! Du skriver så otroligt skönt. Jag bara glider med och tänker på alla bilder ni får med er från alla platser. Dom kommer alltid att vara med er! Tjo för det. Lillan längtar mycket efter min HenningNils som hon just nu kallar sina lillebröder, eftersom Olivia blivit med en lillasyster, vill inte hon vara sämre! Hon växer i en slags raketfart just nu, och är väldigt glad överhuvudtaget. Och blöja.., nääää. Jag vill gå taletten! Tusen varma tankar o kramar! Karma, karama o kramar från Isabella

    SvaraRadera