torsdag 14 januari 2010

Mumbai 2.0

Okej, var borjar man.
Sitter pa samma internetcafe och vid samma dator som for over en manad sedan. Ha!
Da i borjan av resan. Nu i borjan, pa en annan resa. Samma land, andra upplevelser.

"Borjan"
Sa vi hade tre mal for dagen. Hitta nytt, billigare hotell, kolla in jattelika Prins of Wales Museum (eller som det numera heter: Chhatrapati Shivaji Maharaj Vastu Sangrahalaya), och det vore ju kul att ga pa bio ocksa nar man endo ar har. Vi kollade in nagra olika budgetstallen. Det samsta, en smal trappa upp fran Colaba Causeway...

Damned Colaba Causeway
Jag ar riktigt trott pa denna gata. En hysterisk version av Drottninggatan. Hektiskt tjutande trafik (som visserligen finns overallt) och en smal trottoar belamrat av sma stand, gatuforsaljare, turister, turister, turister och tiggare.
"Yes, wallets hello sir!"
"Yes t-shirts?"
"Hello, smoke, marijuana, hasch, hello, hello, hello sir? Hello?"
"Like drums?"
Och endo hamnar an forr eller senare har. Pa nagot markligt satt finner man sig sjalv slalomrusande forbi stand med krimskrams, tiggare pa vagnar med leder at alla hall och bleka forvirrade svenskar. Man kommer inte undan.

"Hello I'm from Bollywood!"
... Och det finaste hotellrummet fann vi pa en gata mellan Causeway och i skuggan av det gigantiska lyxhotellet Taj Mahal. Ett charmigt nedganget hus med en sorts veranda som lopte runt hela vaningsplanet. Rummet, 5kvm stort och 7 meter hogt i tak. Utan fonster men faktiskt ratt mysigt. Vi betalade en natt i forvag och vandrade vidare mot 30-talsbiografen Regal i borjan av Colaba Causeway (var annars.) Dar visades bara tva filer varav en Hindi. Men ingen Hindi-film gar textad. Sa vi bestamde att avvakta. Pa vagen ut hor vi nagon tilltala oss. Vi vander oss om och ser en rund indier med trevligt utseende.
"Hello I'm from Bollywood! Would you like to be extras in a big Bollywood movie. Free transport, breakfast, lunch and dinner. 500rp"
Val medvetna om hur mycket det suger att vara statist tackade vi ja. Det skulle kannas dumt att inte ta mojligheten. Dessutom vill man ju kunna skryta om att man ar med i en Bollywoodproduktion.
(Upplevelsen dagen efter var precis sa seg som vi vantade oss. Men det var roligt att bli uppkladd, se Bollywoodstjarnorna och deras divalater. Och 1000rp var valkommet inslag i var resekassa. Vi har nastan gatt plus an sa lange)

Chhatrapati Shivaji Maharaj Vastu Sangrahalaya
Ni vet, museet. Med en guide i horlurarna gick vi runt och proppade oss fulla med kunskaper om gudar, malerikonst och musik. Nar vi kom ut holl solen pa att ga ned. Det var en otroligt mustig upplevelse sa darefter promenerade vi hem till hotellet. Kopplade upp och och upptackte att vi fatt svar pa var Couchsurfer-request. Tummen upp!
Vidare kollade vi upp vilka filmer som visades i stan, valde mastodonten Avatar och Indiens storsta biofrag Imax langt bort fran stadsdelen.

En resa
Efter nagra timmar av avslappnande slappande pa hotellrummet gick vi ned till lobbyn och fragade hur mycket en taxi till bion kunde ga pa. "Very far away, maybe 2 hours" (Han overdriv nog inte med tanke pa Bombays traffic jam om kvallarna). Vi gick till tagstationen och tog taget ut mot fororterna. Billigare an taxi, 4 rupies. Inte ens 4sek. Nar vi efter en lang stund var framme undrade vi om vi kommit ratt. Fran bron over sparen sag vi platskjul och fallfardiga sma hus. Sma eldar brann har och dar. Men det markligaste av allt, ett litet dammigt tom nojesfalt med bara nagra gatubarn som satt och pratade. Alla rostiga karuseller och stand var tanda. Det skraltiga pariserhjulet snurrade runt otroligt snabbt. Men, visade det sig nar vi fragade, Indiens storsta biograf lag dar ute bland kakstader och industrier. Vi gick med strommen av indier, alla valkladda och venliga, pa vag hem efter jobbet, forbi jattelika oergivna och morka svartranda hus.
Vi kom fram till motorvagen, som gick pa en bro over allt och lyckades fa en taxi att kora oss i cirka 15min till denna jattebio a la Heron city.
Till filmen kunde man forutom popcorn ocksa ata hamburgare, nachos, majs och samosas. Innan filen borjade i biosalen med 2000 platser (sag ut som pa Cosmonova), bara indier fick alla resa sig da nationalsangen spelades.
Filmen var extremt lang och vi kom ut vid 2-tiden pa natten. Orkade inte krangla oss hem med taget utan tog en taxi som brande langs motorvagen och Bombays tomma gator i en halvtimme. Fyra timmar senare skulle vi upp och koras till filminspelningen.

Fortsattningen
Nu ska vi branna nagra timmar pa stan i vantan pa att var kille som vi ska bo hos ska sluta jobbet. Tyvarr kan vi bara bo dar en natt sa vi far se hur vi loser det. Vi borjar i alla fall kanna oss klara med Bombay och ska kolla pa tag upp till Varanasi.

Allt gott \ N

4 kommentarer:

  1. Kära Nils. Så roligt att läsa din berättelse. Sitter framför datorn i långkalsonger och halsduk, med näsan full med snor och känner att Indien är nära. Här går allt sin gilla gång, lillasyster har inte glömt er, hon pratar om er varje dag. "Jag vill ha min Nils o Henning" är en del av vardagen.
    Jag längtar efter dig, men är så glad att du reser.
    Älskar dig, Pappa

    SvaraRadera
  2. Fett coolt med Pilsk och Presenning på drift i Indien. Kul läsning blir det. Varför glider du inte upp till Nepal eller Bodhgaya när du nu har möjligheter att bli lite religiöst indoktrinerad av någon bättre än mig? :)
    Jag har en gammal vän från Italien som bor i Auroville om ni har vägarna förbi..

    allt gott
    magnus

    SvaraRadera
  3. Skönt att ni har internetkontakt igen med oss stillastående och insnöade. Jag är glad att ni är två, för en orosmänniska som jag känns det liksom lite tryggare :) Vilka äventyr ni är med om! Jag nästan känner lukten från eldarna mellan plåtskjulen bredvid Indiens största biograf (fast det gör jag ju förstås inte, för den måste ha blandats med tusen andra saker som jag inte har en aning om). Hoppas att det går bra med couchsurfandet!
    kramar till er båda
    Kathleen

    SvaraRadera
  4. Nils, vad du skriver roligt och fint. ska också titta på dina överförda bilder sen, på hårddisken, det var ju många där som var fantastiskt bra. undrar så mycket hur ni har det nu, om ni är i varanasi och hur det är där jämfört med i bombay, jag förmodar att det är kallare? tror förresten att du skickade hem ett f-kasse-papper som du behöver om du skulle bli sjuk? jag kan om du vill scanna in det och skicka via epost? tittar på era bloggar ofta ofta och har indien kvar inombords fast jag är i sverige, det känns jättekonstigt. tänker på er och glädjer mig över att ni fortsätter att upptäcka det där märkliga och motsägelsefulla landet. allt varmt och gott till er från er tedrickande mamma i bananhusen.

    SvaraRadera